Stay True! Stay Awesome!

Direktlänk till inlägg 12 november 2009

I stridens hetta...

Av Herr Dunderskägg - 12 november 2009 05:42


Just nu pågår det (för er som läser tidningar osv.) en hetsk debatt att man ska förbjuda kamsportsgrenen MMA (Mixed Martial Arts). Och lite kort kan jag förklara, för er som inte vet vad denna sport är... Så är MMA baserat på en bred mix av olika kamsporter såsom; Boxning, Muay Thai/Kickboxning, Fullkontakt-Karate, Judo, Grek-Romersk brottning, Jiu-Jitsu m.m MMA är också kallat för Cage-Fighting, NHB, Ultimate Fighting osv.
Nåväl. Hjärnspecialister har gått in och sagt att det är farligt, men jag tror nog de som utövar denna sport VET riskerna med att ge sig in i det. Hjärnskador, hjärnskakningar osv får man vid tunga slag (slag överhuvudtaget).
Man har länge velat förbjuda även proffsboxning. Här är jag lite fundersam måste jag säga... Boxning i alla dess former är skadligt, jo då - jag lovar! Även fast man har en hjälm på skallen kan man få sig rejäla törnar och bli tilldelad en rejäl hjärnskakning. Även inom karate, jiu-jitsu osv... Men vad gäller karate i dess olika former har jag aldrig hört något gnäll. Ni får gärna gå in på Youtube och leta upp knockouter från olika Karatefighter. Det är rejäla praktsmällar får jag säga, och ingen kommer och grinar om att förbjuda en sport som funnits många hundra år.


Eller?


Men jag måste såklart fråga. Ska man förbjuda andra sporter där samma risker finns?


Ta t ex hockeyspelare. Hur många smällar får inte dom per match mot huvudet (mestadels av dessa smällar är direkt misslyckade träffar som tar fel). Det finns enorma risker inom hockeyn. Där kan man t ex få, vid maximal otur som några spelare har haft, halspulsådern avskuren. De flesta har överlevt tack vare snabb vård. Men några har dött. Risker finns överallt. Slagsmål finns inom hockeyn med, och har alltid funnits. Därav bloggtiteln... I stridens hetta, där kan allt hända (inom de flesta sporter). Man tänker inte klart, man hamnar i ett slagsmål och börjar slåss. Man möter en bättre slagskämpe och kan bli knockad på ett ögonblick. Ska vi förbjuda hockeyn också?


Sen tar vi fotbollen. Vid höjdbollar/inlägg så finns alltid en risk att två spelare når precis lika högt på bollen, ville precis lika mycket. Kanske lite FÖR mycket ibland? En armbåge kan omedvetet komma upp i ansiktshöjd, träffa fel och den andra får en hjärnskakning. Risken finns, eller hur? Samma sak att man kan nicka ihop, eller bli sparkad i huvudet olyckligt. Det finns även slagsmål inom fotbollen med, men inte i samma skala som i hockeyn. Men riskerna att bli skadad, och få men för livet finns i varje match, och på varje träning. Ska vi förbjuda fotbollen pga samma risker?


De olika formerna av racing. Där är dödsfall i stort sett vardag, hur mycket man än jobbar med säkerheten runt och på banorna. Hur säker en bil än kommer bli, så kommer det alltid finnas olyckliga dödsfall. Det kommer nog aldrig försvinna. Tyvärr... Men ska vi förbjuda racing? Eller ska vi låta våra unga sätta sig bakom ratten och utöva en sport som man brinner för. Smällar, visst, det kommer man få ta - förr eller senare.


Ta hästridning med, när vi ändå är igång. Man kan falla av hästen och bryta nacken. Risken finns ALLTID!
Konståkning. Man kan dratta på skallen och skada sig rejält. Vid paråkning och man ska göra nån riskabel manöver/rörelse, så kan man knocka den andra, eller träffa denne med sin skridsko. Ska vi förbjuda ALL sport?
Bara för att skaderisker alltid finns?


Jag säger: Det är upp till var och en ifall man vill sporta, eller inte. Att man ska förbjuda sporter pga olika skaderisker är en förbannat löjlig syn på saken. Låt personerna i fråga utöva sina sporter, och lägg er inte i.
Alla sporter har domare, regler, fack och förbund. Låt DOM tala för sina respektive sporter!!


Kommer ni med ett ja för att ni inte tycker om sport, då ignorerar jag era kommentarer. Men har ni en valid åsikt/synpunkt. Lyssnar jag mer än gärna.


Men kom ihåg: Det finns risker i varenda sport/hobby. Ska vi förbjuda varandra att leva också? För det finns en väldigt stor risk där med. Man kan har jag hört...?


Think about it!


________________________


"Då sa jag till domaren på ren svenska: Go home."
- Christer Abrahamsson

 
 
Ingen bild

Mange

12 november 2009 15:30

det e farligt att röka oxå..men frivilligt....!
klart de ska boxas....!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Herr Dunderskägg - 29 april 2017 23:35

För 16 månader sedan ändrades mitt liv, radikalt.   Jag blev lämnad av den största kärleken jag någonsin haft. Hela min värld vändes uppochned och jag hamnade i ett chocktillstånd som släppte 6 månader efter att förhållandet tagit slut.  6 måna...

Av Herr Dunderskägg - 17 mars 2017 23:19

"Tyst. Säg inget." berättar hjärnan."Ingen kommer ändå att lyssna.", fortsätter den. Jag måste ändå få ur mig mina tankar. Hela min kropp skriker "NEJ!! SÅ JÄVLA ONÖDIGT ATT KLAGA!!" Ja... Kanske... Men... Jag behöver en kram. Jag behöver en lu...

Av Herr Dunderskägg - 10 augusti 2016 16:07

  Inget ont som inte har något gott med sig, brukar det ju heta. Nej, precis. Men ibland tar det tid innan man upptäcker att det faktiskt kanske finns något gott i allt elände.   För lite mer än 7 månader ändrades mitt liv totalt. På bara en mi...

Av Herr Dunderskägg - 30 juni 2016 17:26

  Här sitter jag. Nyss hemkommen från jobbet.    Här sitter jag. I min lägenhet.    Här sitter jag. Med tårar rinnandes längs kinderna.   Här sitter jag. Ensam.   Livet blir inte som man väntat sig. Det är en sak som är säker.    ...

Av Herr Dunderskägg - 28 juni 2016 17:34

  En vilsen själ i en allt för stor och otydlig värld.   Jag kanske syns mer än jag borde. Jag tar nog mer plats än vad jag förtjänar. Jag låter mer än vad folk orkar höra på. Jag kanske är överdrivet på.    En stor personlighet i en ...

Presentation


Skäggig. Bloggar ibland.

Omröstning

Hur länge har du följt bloggen?
 Sedan starten 2009
 Följer den bara sporadiskt
 Hittade den just
 Din blogg är skit, vem bryr sig?

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards