Stay True! Stay Awesome!

Alla inlägg den 21 mars 2012

Av Herr Dunderskägg - 21 mars 2012 14:30


Logiken på arbetsmarknaden är ju i stort sett (i alla fall i MÅNGA fall) lika med NOLL, zero, zip, nada, nothing...


Många skriver att man behöver erfarenhet och säkerligen så är det ett stort antal sökande som inte uppfyller deras, "så kallade", krav. Till och med arbetsförmedlingen säger ju i många fall till att "ni kan söka även om arbetsgivaren uppger att ni måste ha krav på erfarenhet vad gäller arbetet.". Nånting är ju riktigt fel då, eller har jag helt fel?!

Man kan ju inte få erfarenhet om man inte får jobb...? Så, vadå? Nyexaminerade då? Hur kan DOM få jobb?
Praktik, javisst... Men i mina ögon, personligen, är ju inte ARBETSLIVSERFARENHET.


Nej, men ta in den arbetssökanden på en prövoperiod på några veckor - säg... 3-6 veckor för att testa den sökanden på mindre lön (typ lärlingslön, etc...) eller utnyttja arbetsförmedlingens "nyjobb" för de som gått arbetslösa länge eller så?


Inte undra på att arbetslösheten bland ungdomar är så hög som den är när man måste ha 5-10 års erfarenhet på många ställen. En person som är 18-24 har ju oftast inte så lång arbetslivserfarenhet. Så nånting måste ju hända.
Sänk lönen några veckor, eller ett par månader medan man lär upp den nyanställda. Inte så svårt...
Då börjas det såklart klagas från arbetsgivarna att det är DYRT och det tar för mycket tid. Ja, men sen när ni lärt upp personen, så har ni ju en riktigt bra tillgång till arbetskraften som krävs på stället som söker arbetssökande.


Och hur kan vissa kräva att man har tillgång till egen bil på många ställen och så söker dom unga personer som kanske fortfarande bor hemma, arbetslösa... Dom har ju sina föräldrars bilar då oftast. Inte egen. Dom som flyttat hemifrån och inte har en egen bil då? Och MÅSTE ta bussen...? Där är det ju också riktigt riktigt fel tänkt av arbetsgivarna.


Tänk om och ge de arbetssökande lite tid att komma in i jobbet.

Ett annat scenario är ju där de skriver "god chans till utveckling inom företaget", hur har de tänkt att man ska få utvecklas om man inte får jobbet? Då sjunker ju även DEN chansen att få jobb på den fronten.


Näe, tänk om, tänk rätt arbetsgivare. Hur vore det att få in hungriga ungdomar som är villiga att lära sig fort och oftast lär sig på bara 2-3 veckor hur jobbet ska skötas? Vet många som bara gått rakt in på en arbetsplats och fått fast tjänst efter att ha visat just efter första månaden att de visar framfötterna och vågat ta chansen att bli en tillgång för just DEN arbetsgivaren.


Hur vore det att sänka kraven lite, få in personer som gör jobbet bra och som har ett långt arbetsliv framför sig...?


Jag blir så less på dagens samhälle och arbetsgivarnas förbannat löjliga krav efter krav efter krav...


Stay true. Stay awesome. Stay hungry.

Presentation


Skäggig. Bloggar ibland.

Omröstning

Hur länge har du följt bloggen?
 Sedan starten 2009
 Följer den bara sporadiskt
 Hittade den just
 Din blogg är skit, vem bryr sig?

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards