Stay True! Stay Awesome!

Alla inlägg den 2 mars 2011

Av Herr Dunderskägg - 2 mars 2011 23:29


Hittade igen en text som jag letat efter bra länge nog och den handlar om hur en worst case scenario-frontalkrock skulle kunna utveckla sig när du kör in i mötande bil i 90 km/h. Känsliga läsare kan kanske sluta läsa här. För detta är ingen trevlig historia.


Jag vill dela med mig av denna text för att denna frågan ALLTID känns aktuell. Folk kör som idioter, och fler än man anar kör utan bälte. Vill bara att ni stannar upp och tänker er för... Hur noga är ni egentligen?! 


- - -


"Detta är en detaljbeskrivning av de sista sju tiondels sekunderna av ditt liv vid en frontalkrock i 90 km/tim utan bilbälte. 


1/10 sekund: Du är fortfarande oskadad, men din bil börjar deformeras. Det startar längst fram vid kofångaren som bucklas. Den nyputsade kromen lossnar, kylargrillen likaså.


2/10 sekund: Märkliga saker börjar hända. Framvagnen pressas ned medan de roterande bakhjulen lyfter från marken. Motorhuven knycklas loss från sina fästen och slungas in i den laminerade vindrutan. Framflyglarna börjar deformeras, samtidigt som de pressas bakåt och blockerar dörrarna.

Du själv fortsätter med samma hastighet som före krocken, men börjar snart bromsas upp av ratten. Det kommer att bli en obehaglig inbromsning för du väger nu 1500 kg. Samtidigt krockar dina raka ben med brandväggen. Du hinner inte uppfatta det, men just då går knälederna av med en hård knall.


3/10 sekund: Du har lättat helt från din bekväma stol. Dina trasiga knän demoleras mot instrumentbrädan, ditt huvud snuddar vid solskyddet och bröstkorgen skall snart spetsas mot rattkronan. Dina fingrar griper krampaktigt om ratten som viker sig under den våldsamma påfrestningen för du väger fortfarande 1500 kg.


4/10 sekund: Sex decimeter av din bil har deformerats, men resten rusar fram med nära 75 km/tim. Du själv störtar fram genom bilen med drygt 80 km/tim. Det går så fort att du inte hinner uppfatta hur den tunga motorn skjuts bakåt i karossen.


5/10 sekund: Den söndervridna rattkronan tränger in i ditt bröst. 
Vassa stålklor river hål i lungorna och punkterar dina ådror. Lungorna fylls med blod, medan dina händer griper i dödskamp om ratten som nu pressas ned i vertikal ställning. Kroppen börjar reagera mot den våldsamma attacken gentemot bröstkorgen. Du är på väg att dö inifrån.


6/10 sekund: Skorna slits av dina fötter. Karossen pressas ihop och börjar vika sig på mitten. Sidorutorna exploderar i en kaskad av glassplitter. Ditt huvud kraschar mot den laminerade vindrutan, glaset klöser upp köttiga sår i ansiktet och på halsen och blodet börjar spruta. Bakvagnen slår i marken med våldsam kraft.


7/10 sekund: Hela din fina bil är deformerad. Inredningen lossnar, dörrarna kastas upp och bagaget spys ut på vägbanan. I den sista häftiga rörelsen, innan bilen är helt uppstannad, slungas stolarna framåt. Ditt säte pressar dig mot den trasiga rattstång du är uppträdd på ochstålklorna river upp ännu mer på insidan. Blod sprutar ur din mun och hjärtat stannar. Det orkar inte arbeta under den ohyggliga påfrestningen. Du är nu död.


Total tid: 7/10 sekund.


Du dör på sju tiondelar av en sekund därför att du är dum nog att inte använda bilbältet. Visst, du hinner knappast känna något under dödskampen. Men det är knappast så här du vill dö eller hur? Det var om den här futtiga sista sekunden av ditt liv som vi ville berätta. Om vad somhänder. Om hur det händer. Om hur blixtsnabbt - ty 7/10 sekund är blixtsnabbt
du massakreras och rådbråkas till döds, uppträdd på en rattstång som en insekt på en nål."


- - -


Så använder DU bilbälte?! Du borde. Man vill inte direkt att detta ska bli det sista som händer med en OM man skulle krocka (no matter the speed). Eller hur?!


Var rädda om er där ute.


Stay true. Stay awesome.

Av Herr Dunderskägg - 2 mars 2011 10:38


Ja, ni hörde rätt! Metallica tar med sig Megadeth, Slayer och Anthrax till Ullevi i sommar för en, vad jag tror, sjuhelvetes grym konsert!!


  


Jag är ju inte alls sugen (säger vi) på att gå.


Nån som känner att dom vill?! Biljetterna lär ju ligga på... 700-800 spänn för ståplats. MINST! Men det är det ju TOTALLY worth!! ;D


Vore så grymt coolt att se dom tillsammans på scenen. Biljetterna släpps den 7:e Mars kl 9.00 Så var redo, för dom kommer gå åt som SMÖR i solsken!!


[UPPDATERING 14.23]


Biljettinfo
Biljetterna kostar 550 - 695 kr + serviceavgift och säljs via LiveNation.se, Ticnet 077-170 70 70, Got Event Biljett Scandinavium 031-81 10 20, samt direktköp hos Ticnet-ombud. Observera att det inte går att köpa eller hämta biljetter hos ATG-ombud.


Stay true. Stay awesome.

Presentation


Skäggig. Bloggar ibland.

Omröstning

Hur länge har du följt bloggen?
 Sedan starten 2009
 Följer den bara sporadiskt
 Hittade den just
 Din blogg är skit, vem bryr sig?

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards